Pages

Saturday, January 31, 2015

API ...

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Ketika nabi adam as. Diturunkan ke bumi, beliau tidak lagi memperoleh makanan secara mudah seperti di syurga. Beliau harus bekerja keras untuk memperoleh buah-buahan atau daging untuk dimakan.

Ketika beliau memperoleh binatang buruan dan menyembelihnya, ternyata tidak bisa langsung dimakan begitu saja karena masih mentah dan tentunya tidak enak. Karena itu beliau berdoa kepada allah agar diturunkan api untuk memasak. Maka allah swt. Mengutus malaikat jibril meminta sedikit api kepada malaikat malik di neraka untuk keperluan nabi adam tersebut.

Malaikat malik berkata: “wahai jibril, berapa banyak engkau menginginkan api?”
Malaikat jibril berkata: “aku menginginkan api neraka itu seukuran buah kurma.”
Malaikat malik berkata: “jika aku memberikan api neraka itu seukuran buah kurma, maka tujuh langit dan seluruh bumi akan hancur meleleh karena panasnya!”
Malaikat jibril berkata: “kalau begitu berikan saja kepadaku separuh buah kurma saja.”
Malaikat malik berkata lagi: “jika aku memberikan seperti apa yang engkau inginkan, maka langit tidak akan menurunkan air hujan setitis pun, dan semua air di bumi akan mengering sehingga tidak ada satupun tumbuhan yang hidup!”
Malaikat jibril jadi kebingungan, sebanyak apa api neraka yang aman untuk kehidupan di bumi? Karena itu ia berdoa: “ya allah, sebanyak apa api neraka yang harus aku ambil untuk keperluan adam di bumi?”
Allah swt. Berfirman: “ambilkan api dari neraka sebesar zarah (satuan terkecil, atom).”

Maka malaikat jibril meminta api neraka kepada malaikat malik sebesar zarah dan membawanya ke bumi. Tetapi setibanya di bumi, jibril merasakan api yang sebesar zarah itu masih terlalu panas, maka beliau mencelupkan (membasuhnya) sebanyak tujuh puluh kali ke dalam tujuh puluh sungai yang berbeza. Baru setelah itu beliau membawanya kepada nabi adam dan meletakkannya di atas gunung yang tinggi.

Tetapi begitu api tersebut diletakkan, gunung tersebut hancur berantakan. Tanah, batuan, besi dan semua saja yang ada di sekitar api itu menjadi bara yang sangat panas, dan mengeluarkan asap. Bahkan api yang sebesar zarah itu terus masuk menembusi bumi, dan hal itu membuat malaikat jibril khawatir. Karena itu ia segera mengambil api tersebut dan membawanya kembali ke neraka.

Bara terbakar yang ditinggalkan itulah yang sampai sekarang ini menjadi sumber api dunia, termasuk yang menjadi magma-magma di semua gunung berapi di bumi ini. Tidak bisa dibayangkan bagaimana panasnya api neraka tersebut. Kalau bara api dunia itu umumnya berwarna merah, maka bara api neraka itu berwarna hitam kelam, seperti hitamnya gelap malam.

Nabi saw. Pernah menanyakan tentang keadaan api neraka itu,
 maka malaikat jibril berkata: “sesungguhnya allah swt. Menciptakan neraka, lalu menyalakan api neraka itu selama seribu tahun sehingga (baranya) berwarna merah. Kemudian (allah) menyalakannya (menambah panasnya) selama seribu tahun lagi sehingga (baranya) berwarna putih, dan (dia) menyalakannya (menambah panasnya) selama seribu tahun lagi sehingga (baranya) berwarna hitam. Maka neraka itu hitam kelam seperti hitamnya malam yang sangat gelap pekat, tidak pernah tenang kobaran apinya dan tidak pernah padam (berkurang) bara apinya.”

Wednesday, January 28, 2015

Jangan lurus sangat, Mun!

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Balik lambat dari sekolah, dekat-dekat pukul 7.00 gitu. haha... Lepas habis P & P, and solat.. Terus naik bilik guru. Tengok sama ada cikgu aishah ada ke tak. Tak ada. Aku tetap masuk juga sebab nak hantar modul PI kat ustaz. Lepastu, tolong cikgu Fadillah sambil berbual-bual. Turun bawa... baru perasan teacher Aishah. 
Teacher tanya, "Jom pergi makan nasi kat kantin." Aku cakap "Takpelah cikgu, saya dah makan mee tadi." Dah tu, awak nak buat apa? Homework. 
Aku pun buat Homework .... Selak buku teks ... latihan... Siapkan semua homework. Azan Asar... sampailah teacher panggil....  sebab aku dok kat pondok je. Haha...Teacher panggil "Mun, makan." "Tak naklah" "Meh, makan" *dgn nada tegas. haha... Aku pun pergilah...Teacher pun mulalah membebel, aku dengar jelah... saya seganlah.... hehe... Sebab kat kantin, ramai cikgu2... huhu... 
Dekatt dalam kereta pun sama, teacher nasihatkn lgi. huhu.. "kan saya dah ajar awak macam mana nak hidup bersendirian." "Jangan lurus sangat, Mun!" Aku hanya mampu mendengar dan memahami serta sengih jelah :) hihi... Belajar dari pengalaman dan kesalahan. Alhamdulillah, ramai orang support  aku ketika diri ini tak mampu untuk melangkah. :D Alhamdulilah :D Makin bertambah ilmu disebabkan mereka... Terima kasih, cikgu :D
NOTA HATI UNTUK KAK SUFI:
" Dear sayang, akak jangan risau tentang adik... Allah ada bantu adik. "
 InshaAllah, adik kuat :D

Monday, January 26, 2015

Jumpa Akak Pi .....

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Balik kelas bio, tunggu 'aisyah dan  nasha sebab diorang peergii solat. Aku?? Sebelum diorang peergii solat aku dah merayap sambil cari makanan. Haha... Ofcozelah, aku pergi library .... huhu... Sampai sana. kacau addik an,,, lepastu jumpa ibu. Borak2 jap, lepastu ibu bagi makanan. huhu.. ibu bagi rojak,keropok and air cincau... huhu... free je.. kihkih...  turun... nampak kereta ayah 'aisyah kat luar, takut diorg tunggu. huhu.. sampai sana tanya farah , mana 'aisyah dan  nasha? Dia cakap pergi solat... Okay.. Aku bagi Farah makan makananan yang aku bawa dari library . Lepastu, ternampak Fazrin... Ehh.. dia buat apa datang.. Rupa-rupanya jadi jurulatih sepak takraw. okay! Hafiz tanya Aisyah mana, aku cakap pergii solat..... Aku pilah surau.. cakap dengan aisyah ayah dia dah sampai. Ambil beg, tetiba Zatihah panggil dia ckp pasal kitab darjah khas aku. Okay.... Masa nak melangkah keluar, tetiba ada orang panggil aku.... Adik..... aku pun tolehlah sebab suara orang yang panggil aku.. familiar  sekali.....Dalam hati, aku cakap kak pi.... pandang dia mcm terkejut jugaklah. Kak pi cakap "adik, dah tak kenal akak ke? or " adik, kenapa pandang akak macam gitu." Dia terus menuju dekat aku, aku macam tak boleh nak gerak, stastik gitu... huhu... "Kenapa muka adik merah?" Aku macam tergamam and tak silap aku, aku salam dia and terus peluk. Tindakan secara tiba-tiba... Masa peluk itu aku tak tahu kenapa aku rasa sebak and menangis.... Huarghhhhh... Nampak ssangat akku ni berjiwa sensitive ...  huhu... Kak pi pujuk ekkk cakap " dah...dah ta mo nangis." Aku amik masa stabilkn emosi... lepastu, ckp dgn kak pi "adik, dah nak balik." masa tu, tunduk je yg mampu...  Akak pi ckp " Nanti akak msej adik eh" Aku mampu angguk sahaja.


Kak Pi, adik rindu akak sgt2!! 
Nak jumpa  Akak lagi dan lagi........ 

Saturday, January 24, 2015

POWER MATA NAIK!

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)



Semalam pergi Econsave, nak beli barang sebab barang- barang kat rumah dah habis. Masuk Econsave, jalan2 sambil mata memerhati... Pergi ke kedai cermin mata yang dulu aku buat spectacles. Tanya dia? Boleh tak saya nak minta kain lap cermin mata. Lepastu, dia tanya dulu buat spek kat sini ke? Aku cakap, a'ah.. Dia tanya nak kain macam mana? Aku blur time tu... Dia tunjukkan jenis kainnya. Satu yg berkualiti dan satu lagi yg biasa... Aku cakap yg berkualitilah... Sebelum pilih.. aku tanya harga dulu sebab aku bawa RM 7.50 je... hehe  Bayar kat orang tu... Masa bayar, mak aku sampai, mak aku suruh orang tu check mata aku sebab selama ni aku dok ngadu kat mak aku yang aku tak nampak dengan jelas. Checklah time tu.. Masa tengah check, cakap dalam hati, apasal belah kiri terang.. belah kanan x terang macam kiri.. Selesai check, tunggu result keluar, orang itu minta cermin mata, aku bagilah sebab dia nak buat perbandingan... Dah selesai, orang tu ckp, power aku  belah kanan naik 100... haha mendadak sgt2... huhu.. kiri still sama, naik pun sikit je x mcm belah kanan. time dia ckp tu, aku sengih jelah... haha.. Mak aku tanya kena buat spek baru ke? Dia cakap kena buat sebab power naik banyak sangat. huhu... 

Friday, January 23, 2015

PERHIMPUNAN KOKURIKULUM 1

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)
Throw back cerita yang sudah lepas. huhu.... 


Minggu ketiga setiap hari ahad, sekolah aku akan mengadakan perhimpunan kokurikulum buat julung kalinya. Huh! First kena uniform PKBM.... haha... uniform akulah  tu.... Sebenarnya aku tak kisah sangat nak jadi MC or baca ikrar and so on.... Tapi, cikgu bagi aku part bendera (naikkan bendera). Aku pun okay je... cuma bendera yang aku naikkan agak susah juga tapi aku ni jenis yang tak akan mengalah, janji aku berjaya buat... sebab ketat and tak selancar dua bendera yang lain. huhu... selamat!! perasaan aku rilex je walaupun baru first time lakukan... okaylah itu je nak cerita :D 


Thursday, January 22, 2015

Seharusnya.......

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Aku tak tahu nak buat macam mana.... Dilema? Aku rasa tak tapi memang aku ingin katakan bahawa aku sudah tiada masa..... Ibu, saya minta maaf sangat-sangat sebab saya tak mampu nak buat semua seperti ibu inginkan.... Saya tahu ibu mesti rindu dengan saya... Ibu.... saya tahu ibu rindu dengan segala apa yang saya buat.... key in buku, masukkan data dan segalanya....

Ibu pun cakap dengan saya...... yang ibu tak akan dapat orang lain seperti saya.... Anak ibu yang suka jadi halimunan..... yang suka mendengar dan membuat aksi yang mencuit hati.... yg lasak dan tak kisah pun pasal perut lapar..... haha

Ibu, tunggu saya melakukan sesuatu..... :) InshaAllah 

Tuesday, January 13, 2015

Majalah Sekolah 2014

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Alhamdulilah.... akhirnya siap sudah majalah sekolah edisi-21... Syukur sangat2.... dah tak berserabut..... Hahaha.... Pada 6/1.... jika tidak silap, majalah sekolah dah dihantar ke sekolah walaupun kami (editor2 majalah) menghantar paling lambat bahan2 untuk di bukukan dari tahun2 yang lepas, huhu... tak sangka pula siap awal... :D 
Terima kasih semua sebab memberikan kerjasama dan tahniah untuk ahli-ahli sidang redaksi. hehe.. 


Monday, January 12, 2015

To Emak :D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)



Mak.....
Eza tahu mak nampak Eza menangis.....
tapi......
apa yang Eza boleh buat ketika itu...
Eza.. tak mampu nak ceritakan semua.
Mak pun faham Eza macam mana.
Anak mak yang suka pendam apa yang dia rasa, yang tak akan bagitahu apa yang terjadi sampai kesudahnya....
Eza, tak minta untuk menjadi seorang yang kuat menangis .... apantar lagi untuk memiliki hati yang terlalu lembut...
tapi, apakah daya, bila orang lain tidak mengerti dan mula memperkatakan sesuatu. Apa yang perlu Eza buat adalah memaafkan dia dan cuba menguatkan semangat sedikit demi sedikit agar hati ini sentiasa bersangka baik dengan setiap apa yang orang katakan....
Semoga Eza kuat mak walaupun pada hakikatnya Eza tak mampu hadapi...
Diri....
Aku pinta cuma satu...
Walau apapun yang akan terjadi, kau harus kuat mengharunginya walaupun ianya terlalu sukar....
Percayakan pada diri sendiri dan biarkan kata2 itu bernoktah tanpa perlu kau katakan sesuatu....
Fight...... 

Saturday, January 10, 2015

REALITI~

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)
Memaparkan C360_2015-01-09-17-41-18-398.jpg
Perjalanan hidup aku masih jauh ..
Semakin aku melangkah semakin banyak yang aku pelajari.
Semakin aku inginkan semakin banyak halangannya.
Semakin banyak aku kecewa semakin banyak kata-kata semangat.
Semakin banyak aku bersabar, semakin banyak dugaannya. 
semoga aku kuat untuk menghadapinya 

Friday, January 09, 2015

To My Sister XD

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
 
Dua hari lagi.. selepas ini.. aku dah start busy... Haha ..
Esok akak Mira dah nak balik Perak. Maka, aku bolehlah mulakan misi yang terpendam sejak dia ada kat rumah.. Selamat berjaya Munirah Ezzaty Binti Rosli. Dear my sister, selamat berjaya dan untuk semester kedua ini sila bagi lagi "dean list" XD ..

Nanti kita bina segulung kejayaan yang membanggakan mak dan abah.. Macamkau cakap masa sekolah rendah dulu, kau cakap nanti kau nak bawa abah dan mak gi haji and umrah. Aku pula ditugaskan untuk bagi mak rumah and so on lagi. tapi , aku tahu abah dan mak pasti tak nak .. sebab rumah inilah abah yang buat sendiri , abah design sendiri, abah buat sorang2. aku pun taktahu sampai bila rumah ni siap. Mungkin masa kau, aku dan epul nak kahwin baru siap kot. .. Haha..

Kita selalu buat abah dan mak runsing sebab ada je barang kat rumah rosak. Haha.. Rosak tv lah, laptoplah, telefon rumah, mesin basuh, moderm internet dan lain2 .. dan tak boleh nak blah.. dalam masa seminggu je katil dah tak ada, tinggal tilam je. Haha.. Perabot2 semua tak ada sebab suka sangat main panjat2 .. Haha..
Antara kau dengan aku, aku paling degil, paling susah nak dengar kata, paling panas baran and paling paling semuanyalah. Abah dan mak selalu risaukan aku. sebab aku kalau sakit , tak bagithu dekat mak and abah pun. sentiasa nak tunjukk kuat.. pendam sorang2.. kalau dah teruk baru mak dedngan abah tahu. Ada MASA MENANGIS tak henti2.. mak abah tanya kenapa aku diam tidak berbicara. Aku cerita dekat kau pun cuma 10% sahaja. hahaha..

Kau tahu tak, aku kan rasa nak menangis je , bila abah dan mak cakap " Belajar Rajin-rajin, jangan main2" Huhu.. Tapi cool macho beb! lepas abah dan mak habis ckp aku lari masuk bilik dan menangis . haha. Lawak x? Lagi satu, masa PMR, masa nak salam abah, aku menangis macam apa. Haha..
Sorrylah sebab aku selalu membebel dekat kau, buli kau, kenakan kau dan macam2 lagilah.. Kau nak tahu tak aku sebenarnya tak reti nak tunjukkan aku sayang kau, epul, mak dan abah. Aku selalu tak akan jadi aku.. Aku selalu cuba pendam semuanya. Aku selalu mengelak.. Kau nak tahu tak? Bila mak abah kau dan epul tanya kenapa dengan aku, kenapa aku .. aku akan menangis sahaja. Memang kau tengok cara aku macam nak bagi pelempang, teranjang dan semualah.. tapikan kau tak perasan dari situlah aku tunjukkan aku sayang kau. Dengan mak dan abah pula, aku selalu mengada2. aku tahu kau jeles sebenarnya. Haha.. Tapi , kau buat2 tak tahu je dan kau selalu cakap, "kau ni Eza terlebih ngada2, sepatutnya epul ngada2 dgn mak " Tapi, aku buat macam tak ada apa2 berlaku.





Aku tahu aku ni terlebih manja , sebab sampai sekrang mak masih suapkan aku makan. Haha. Yeah!
Macam mana nanti kalau mak dan abah tak ada? Hmmm.. Macam mana nanti kita??
Kita hanya bertiga.. setiap hari pasti akan bising sampai orang sebelah dengar.. Sampai mak dan abah kena tenangkan.

Walaupun kau kakak, aku yang kena jaga kau sebab kau careless, barang2 boleh tinggal letak dekat mana2 je. Dengan epul pula, iye memang aku selalu marah dia sebab aku tak nak dia jadi macam aku dulu, degil terlampau degil sampai tak nak dengar kata. Aku tahu dengan mak dia memang tak takut tapi bila dengan aku baru dia buat apa yang aku cakap. sampaikan aku sebanrnya tak larat nak marah2 and aku sebenarnya malu. Kau tahu .. aku pernah menangis macam nak pecah jantung sebab tahan marah masa tu, macam nak pecahkan barang2 kat situ. macam nak buat je macam aku kena dulu dengan mak dan abah.

Kau dengan epul tak pernah rasa, aku pernah kena libas , aku pernah kena baling dekat paya, aku pernah kena ikat dan banyak lagi. Kau dulu, terlalu gegirl sangat.. Haha.. so, tak pernah kena.. Epul, abah dan mak hanya marah2 je tapi tak pernah buat pun macam aku kena. itupun just biarkan dia tinggal kat luar beberapa minit lepastu masuk.. Hurm.. Kenangan yang sangat bermakna kau tahu sebab dari situlah aku belajar sikit demi sikit ...



Ingat pesan arwah nenek, Akak? kau ingat apa yang arwah nenek idah cakap " Arwah nenek cakap, nanti jangan buat sepah, kemas bilik" Akak, pengalaman aku mengucapkan kalimah syahadah masa arwah atok tengah nazak, dekat wad icu.. masa tu aku kuatkan semangat untuk ucapkan kalimah syahadah, ajar atok sebab time tu atok dah nazak. Kau tahu aku ucapkan sambil menangis. Tak sanggup aku tengok wayar2 yang ada dekat badan atok. sedih sangat. kau ingat tak? masa arwah nenek meninggal, aku yang paling teruk kan sebab aku memang terlalu rapat dengan nenek sampaikan atok terpaksa bawa aku melawat kubur arwah nenek.. Apa org ckp " kena badi mayat". hmm.. Masa kucing yang aku sayang tak ada, aku dah mimpi dia akan pergi, lepastu mak cakap kucing aku dah mati kena langgar, kau tahu aku menangis lagi. Kadang2 aku berfikir kenapa semua ini terjadi tapi dari situ aku bangkit dan perlu kuat , aku kena kuat semangat walau apa jua terjadi. Doakan aku berjaya.

Kau ingat tak, macam mana perangai aku dulu. Perangai aku dulu lebih teruk dari sekarang. Mungkin sebab ada orang yang jaga aku time itu. Kau bukan tahu macam mana aku bila aku marah.. macam mana aku bila aku dah tak tahan. Kau tahu.. dan memang kau tahu. Akhirnya, aku akan menangis.

 

Bila aku ingatkan balik , banyak sangat aku berubah banyak sangat aku mempelajari sesuatu. Alhamdulilah. Aku harap, aku terus mencari dan mencari ke arah kebaikan.

Macam nak buat buku diari kehidupan pula aku rasa. Hehe..
Aku pernah cakap dengan kaukan, "kalau aku tak da nanti kau rindu." Aku harap kau faham maksud aku tu. :D
 

Superb Boyfriend :D Haha

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 

 
Danial Amin, dia adalah segalanya untuk aku. Ehh!! bukan...bukan.. salah tulis pula . hehee.. Dia adalah kawan lelaki aku yang paling superb and tahap mega best. Haha.. Aku berharap, persahabatan aku dengan dia sehingga Jannah. Huwahuwa.. Amin, aku harap kau terharu. :P Haha 

 
Aku suka dengan cara dia sebenarnya sebab cara dia hampir 80% sama dengan aku. Haha..Kata "Adik-beradik  November" memanglah sama. hehe. Dia seorang yang cool .. Haha.. Dia seorang yang senang dikawal :P Kahkah.. Dia seorang yang caring.. hehe .. Ehem! tapi , dia sudah berpunya dan aku juga sudah punya pilihan dihati :P Uweekk nak muntah..Haha.. Dia senang nak bekerjasama.. Haha.  Dia .... suka buli aku...itu pun kalau ada geng. Haha .. Tapi, selalunya aku yang buli dia. hehe.. 
Amin, aku tak akan lupa ayat kau masa nak pergi Karnival Sivik 2014 , kau cakap "Masa karnival sains, aku yang ajak AR pergi sekali." Aku , pandang kau macam grrr.. sengaja betullah kau nikan Amin.. lepastu, boleh pula kau dengan selamba macam tak ada perasaan bersalah terus jumpa AR and salam dia ,buat2 tanya dia tapi tetiba panggil aku.. Haha.. Buat malu je .. Huhu.. Dan aku cakap dekat kau " Jangan ganggu dialah." Haha .. *Nampak tak bertapa aku ni care pasal AR.. Haha
 

Amin, aku tak akan lupa .. tak akan lupa.. macam mana kau malu di sebabkan aku. Haha.. Maafkan aku tau.. Nasib baik tak ramai orang time tu. Blushingnya muka kau time tu.. Tak silap aku, aku usik kau pasal apa ye.. Haha.. Aku pernah lihat kau menangis. Serius, aku tak sangka, kau mampu mengalirkan mata sebab seorang sahabat.. Haha.. Maybe , orang itu bermakna dalam diri kau..

 
 Kita pernah bertikam lidah.. Hmm, tak pernah tapi pernah satu hari itu kau tiba-tiba macam marah di sebabkan ada tersentuh something yang cikgu cakap, aku pandang kau.. after that, kau marah. Entah kenapa, tiba2 aku cakap " Kau dah kenapa" tapi aku tahu nada aku masa itu kuat seperti menengking. Cikgu terkejut and biarkan perkara itu berlalu.
Amin, aku anggap kau macam abang aku even kita sebaya.. Haha.. Aku pun tak tahu kenapa. Mungkin sebab aku selesa dengan kau .. Macam-macam kita telah lakukan bersama.. Kau tahu aku tak akan lupalah setiap moment2 bersama kau dan librarian yang lain. Rasa macam tak nak berpisah je dengan kalian semua. Tapi itulah hakikat kehidupan.. Aku harap one day, kita dapat berkumpul semula.
 
Amin... Aku rasa macam bertuah sebab dapat kenal kau walaupun aku baru je kenal kau tahun 2013, and kita rapat start masa kemas library akhir tahun 2013 and until now, hubungan kita makin rapat.  Alhamdulilah.. :D 
Tahun ini, tahun last kita dekat sekolah, moga kita dapat lakukan yang terbaik :D Amin, mari kita sama2 menuju ke arah kecemerlangan.. Aku nak kau sambung study lepas ni. Jangan berhenti belajar. Haha.. Seperti yang aku cakap sebelum ni. Aku harap kau ingat. :D Wonderful Day with you and all librarian members :D 

Maafkan aku selama ini .... :D Aku sayang kau, Amin :D Haha *Betul tau ni, kau orang yang ke 5.. hehe 
Janji dengan aku tau. Hahaha
 
 
 

Thursday, January 08, 2015

IBU aka CIKGU SALLY :D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Maafkan kami ibu sebab buat ibu pening kepala dengan perangai kitorang yang macam budak2 tadika. Haha .. Tapi, ibu memang best. Aku tak pernah kena marah dengan ibu, Amin pun tak, Fazrin pun tak, Fahmie pun tak, Raihan pun tak, Iqbal pun tak, Putera pun tak, cuma ibu akan cakap tak larat lah saya nak layan awak ni. Hahaha.. Nampak sangat aku sorang je perempuan dekat situ. haha.. Anak ibu yang ibu paling sayang *perasan tapi aku kalah bila dengan farhan, iman, balqis and azam. Haha ..

Ibu saya rindu nak jadi PA ibu lagi. Lepas ni dah tak dah saya nak buat kerja macam gitu, dah letak jawatn, kena fokus SPM.. lepas habis SPM, tak tahulah dapat tolong ke tak buat assignment ibu. Hahaha..

Ibu, saya ingat lagi, time mula2 ibu masuk sekolah sini, time tu masa raya, cikgu hasnah suruh kumpul2 semua librarian kat library, makan cake and kenalkan cikgu. Haha.... Cikgu Hasnah cakap, Ha ni Munirah yang selalu tolong saya, rajin budaknya. lepastu cikgu hasnah pindah, saya masuk library macam biasa.. selalunya kalau masuk libarary , saya masuk dengan slumber jumpa cikgu hasnah,gurau ke tanya2 ke baru buat kerja . Haha. tapi dengan cikgu, masa masuk buat macam gitu juga tapi still tak banyak cakaplah macam masa mula2 jumpa cikgu hasnah ek ye ke? bukan ke , sebelum dapat keputusan kau dah tanya cikgu hasnah macam2 ke? Haha.. boleh pula duduk situ tengok pustkwn2 pilih librarian baru. Haha.. Dan keputusannya pun dah tahu. Dapat. Huhu..

Takkan lupa ayat cikgu hasnah masa cakap dengan kak Mira, Adik awak umirah, ada ciri-ciri kepimpinan,tegas ,rajin and blabla.. Haha.. Sambung cerita , saya terus rapat dengan cikgu disebabkan satu perkara..buat apa ek masa tu?tak silap tolong cikgu cop buku je kot. Dari basic sebgai pustakwan sampailah tahap cikgu punya bahagian saya yang pikul.. Apa2 cadangan cikgu tanya saya. Haha. Renovate library dua tahun lepas, keluarkan semua buku,angkat sana angkat sini. Haha,puas. Matlamatnya hanya satu, untuk menceriakan library dan ramai pelajar naik ke library. 2014, kita renovate juga, tapi tak seteruk tahun 2013 sebab kita dah gerak awal. interview pustakwan, lantik pustkawan semua saya yang uruskan .Haha..  
Ibu, saya tak akan lupa masa saya dapat anugerah pustkwan berdedikasi. Ramai libarian yang tak puas hati. Iqbal siap hentak kaki masa dapat tahu saya yg dpat. Haha. Lepastu 2 minggu berturut2, tak habis2 budaknya dok bahan saya je. Time tu tak tahu nak buat apa. selepas itu, dah surut, tapi muncul semula , saya pun ceritakan kat ibu. masa lantik pustkwn 2015, ibu ceritakan semua. tak nak ada yang salah faham. terima kasih ibu .

 Ibu cakap, saya tak nak pun adakan anugerah pustkwn berdedikasi itu tapi pengetua yang suruh letak. so, saya pun tak boleh tolak. dan masa pemilihan itu juga,saya bukan sorang je adili tapi semua cikgu librarian,saya tulis nama2 yang saya rasa layak. tapi ramai cikgu2 pilih munirah, so dialah yang dapat. 

saya ingat semua yng berlaku , macam mana reaksi2 budak2 ni. Haha.. macam mana dapat title "Prof" ,macam mana boleh terjebak jadi PA ibu dan segalnya. Dari peringkat keperingkat saya mempelajari sesuatu, ibu banyak tolong saya,ibu banyak tenangkan saya,ibu banyak bagi kekuatan. Dan , saya tahu macam mana cara ibu , ibu marah, ibu penat,dan segalanya. Ibu selalu ceritakan dekt saya. Hanya saya sorng sahaja yang tahu. Macam2 perkara.

Saya ingat lagi, time majlis perpisahan cikgu sarimah, saya sorang sahaja yang menangis .Haha. dan saya tahu ramai yang suka dia pindah. so,itu pendapat masing2. Cikgu sarimah , bila saya jumpa dia. dia pasti akan cakap dekat saya "Kuatkan semangat" dan masa hari perpisahan itu juga dia tetap mengatakan perkara yang sama " KUATKAN SEMANGAT" . walaupun saya tak rapat sanagt tapi apa yg dia cakap amat bernilai untuk saya. 

Sama juga macam ustazah khadijah, dia ajar saya, dia ceritakan segalanya. tapi saya tahu ramai yg tak sukakan dia. ok ! pendpaat masing2.. yg baik saya amik,yg tak baik, saya jadikan suatu pengajaran, bila tiba hari last, masa dia mengajar saya agama, sayalah org last keluar, mula tak nak menangis tapi,saya pandang dia , masa itu sebak mula mendatang dan saya tak boleh berhenti menangis. Haha. Menjadi seorang cikgu banyak perkara yang dialami, baik buruk kena hadapi juga, sama juga dengan pekerjaan yang lain Untuk diri ini, sebenarnya banyak sangat perkara yang belum saya tahu dan saya kena banyak lagi menimba. Kalau boleh saya nak ceritakan kisah hidup saya dari kecil sampaikan sekarang. Hmm.. bila ingat balik pasti akan ketawa dan cakap dalam hati ,oh gitu rupanya aku dulu. 

Terimakasih semua. :"D
 

Kenangan masuk kereta solar :D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
Amin: Mun kereta solar.. Nak amik sapa?
Aku dalam hati *excitednya Amin ni.. Haha Macam tak nak masuk pun ada, nak study je.. Haha Lepastu dia dok cakaplah amik adik Farhan nak tak?
Aku dlm hati * dia ni nak sambung legasi pustkawan utk masuk kereta solar ke apa? Hmm, bukan kereta solar untuk menengah atas je ke?
Amin, hmm, ohh..
Aku , Farhan baru naik tingkatan 3. huhu.. Amin ni bersemangat sangat. Haha 

Amin kita tunggu apa yg cikgu jasni cakap eh. kalau dia nak amik budak kelas dia tak tahu tau walaupun Fazrin masa hari last pertandingan menegaskan agar kami (aku n amin) mempertahankan apa yang telah kami lakukan bersama dia (kereta sekolah). Haha..


Haha, banyak sangat kenangan masa tu, kenangan membuli,kenangan kena marah, kenangan buang masa, kenangan menyanyi (amin and fazrin), kenangan aku kenakan diorang, kenangan baling barang, kenangan kena bahan, kenangan aku kena dera, kenangan tengok cerita korea, kenangan jadi mem besar, kenangan hmmm. Haha.. tapi, yang tak boleh blah bila diorang amik telefon aku and bergayut. Tahulah aku letak telefon bersepah2, lepastu pergi tengok kredit aku, mentang2 banyak lagi. haha Huh! memang macam nak amik batu and baling je. Kalau sekejap takpe tapi lama. Boleh cakap lagi, ehh! cikgu dah marahlah. lepastu pergi gelak.


Tapi, itulah kenangan yang paling best dengan Amin and Fazrin.. Ehh ada lagi.. kenangan kat library. main lari-lari, buat bising, memekak, mendera, membebel, buat aksi comel (gwiyomi), buat ibu pening kepala. Haha
 

Dapat Motorsikal:D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Alhamdulilah :D Hadiah yang tidak diminta, tidak diundang, tidak diharapkan dan tidak diperlukan. Haha.. Abah bagi aku motorsikal. Haha.. Aku "krikk.. krik.." Abah cakap tahun ni, pergi sekolah bawa motorsikal sendiri. Motorsikal yang lagi satu, nak buat apa? Haha, tapi motor tu memang berat pun ..Aku bawa pun boleh jatuh masa nak naik bukit yg tak berapa tinggi paras2 kereta je dekat depan rumah. Haha, lepastu boleh pula gelak2..Haha.. Kalau naik bukit dekat depan rumah atok yang tingginya macm lori kontena ,macam mana pula ye gayanya. Haha.. Alaa, baru je nak naik kereta tahun ni.. Tak kanlah setahun je, pergi sekolah naik kereta, baru je nak jadi mem besar duduk kat belakang lagi sekali . Hahaha .. Abah, sebenarnyakan Eza takut nak naik bukit. Hahaha .. Dahlah bukit depan rumah atok tinggi sangat.. Bukit dekat kedai depan, banyak sangat orang lalu lalangnya. Haha.. Habis itu aku nak lalu bukit yang mana ni, bukit yang menjunam lagi satu itu lah.. Haha.. Tak bahaya ke? 

Trauma kena langgar lori.. Haha * Ada ke kena mengena ? Tak ada kena mengena sebenarnya.Itu cerita dah lama masa aku darjah satu. huhuhuhu..

Pesan untuk diri sendiri, lain kali bawa motor jangan bawa macam tak ingat dunia. Haha .. Bawa slow-slow je tau. Haha..
 

Tuesday, January 06, 2015

Tidak tahu tajuk???

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Sebenarnya aku nak cerita macam-macam cerita tapi bila aku dah buka blogger.com.. terus aku tak tahu apa yang sebenarnya aku nak tulis.Huh! Jari-jariku sudah mula menari dengan kepantasan akal fikiran aku untuk meluahkan apa yang perlu di tulis dan di coret-coret di sini. Tapi, malang sekali, cerita yang aku ingin ceritakan itu hilang begitu sahaja. Hurm.. Rasa macam ingin meraung pun ada.. Mungkin tak lama lagi muncul semula apa yang aku ingin ceritakan itu. Next time ya guys aku story mory di sini. hehe

Selalu idea keluar bila time aku tengah dok ralit bermimpi.. haha, layan berangan.. Haha.. time kebosanan dan time idea itu nak mencurah2 keluar :D huhu.. Okay kena berhentilah gayanya. Tiada cerita mahu diceritakan di sini.olalaolalal .. Salam maghrib :D

Catatan Mat Luhfi

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
 
 
Selamat tengah hari..Haha :D  Nak cerita  pasal apa yang best ye? Haha.. Tak tahu? Mehlah baca entry aku yang aku sendiri pun tak tahu best ke tak. Haha.. Okay, tak lawak pun -_- tapi aku nak korang gelak jugak walaupun kelihatannya agak hampar ehh hambar.. XD

Semalam pergi kota, ingatkan nak beli buku tarbiah sentap tapi bukunya tak ada, belum sampai. Huarghh.... Lepastu, kakak nampak buku keajaiban dunia, dia kata nak beli, masa aku main selak-selak, ternampak buku mat lufhi. Apa lagi, dia cakaplah "Eza, nak buku mat Luhfi?" Lepastu, aku cakap kau nak buku mana satu ni? "Mah Luhfilah" Aku cari buku lain, tapi.... alaa.. napa buku ni mahal sangat? Hurm.. Kak Mira cakap, Kau ingat buku2 ni murah ke? Memanglah mahal. Hurm.. lain kali jelah aku beli.. Lepastu, buku "Mat luhfi ni , sapa nak bayar?" kau bayarlah.. Haha.. Lain kali aku nak pergi sorang2 je.. Haha.. 
 
Mat Luhfi? Siapakah dia? 
 Okay, bawah ini ada gambar dia.. itulah dia Mat Luhfi.:D


Alhamdulilah, walaupun tak de niat pun nak beli buku mat luhfi tu, tapi alang2 masih ada stok kat kedai buku, amik jelah, nanti time aku nak beli, tak ada pula.. macam buku tarbiah sentap tulah.Hurm..sedihnya. tak dapat beli.. :(

Sekeping Nota :

Semoga Munirah Ezzaty Binti Rosli, mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM2015.Amin.

Saturday, January 03, 2015

HATI

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


HATI,
AKU TAHU KAU KUAT,
TERUSLAH BERTAHAN SELAGI KAU MAMPU. 


NOTA KAKI:

Tahun ini saya SPM, doakan MUNIRAH EZZATY BINTI ROSLI mendapat keputusan yang cemerlang. Amin... 

Friday, January 02, 2015

Gelaran "PROF"

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


University or Education Banners vector eps10 illustration - stock vector
 
 
Tengok tajuk "PROF".. Bila kau di iktiraf gelaran dengan gelaran PROF??.. Jurusan apa dan bla.. bla. bla.. mesti korang tertanya-tanyakan. Haha. Aku ni belum habis sekolah lagi, baru je nak amik SPM! Belum lagi kenal silibus form 5, tapi selak-selak buku tu, adalah.. Hehe.. 
Dapat Gelaran "PROF" sebab budak2 librarianlah.. Psst.. Aku adalah pustakawan berdedikasi di SMat pada tahun 2014. Tepuk tangan sikit. huhu.. Nak tahu kisahnya, meh ikuti cerita seringkas-ringkasnya. Hehe.. Dapat gelaran tu pun sebab aku pakai cermin mata je.. Haha .. Pertengahan 2013, aku start pakai spect, itu pun sebab klinik yang bagi surat suruh buat spect, kalau tak tak adanya. Sekarang ni.. Aku sibuk2 pula nak cerahkan mata semula. Hmm.. apalah nak jadi dengan aku ni, tak bersyuukur ke? 
 
Jawapan aku:  Bukan tak bersyukur, bersyukur sangat-sangat. Terdapat dua reason disini, kalau aku tak pakai spect, U know, aku happy gila.. boleh cover2 lagi, sebab tak nampak orang .. haha.. *itulah function utama. :P So, maksiat mata berkurangan.. Alhamdulilah. Serius mata aku dah rosak teruk.. Tak tahulah powernya dah naik ke belum.. Haha.. masa check nak buat spect, power aku tak center, sebelah kanan yang teruk, power aku 275. kalau tak silap, kiri pula 150.. haha.. Jauhnya jarak.. kalau aku pakai spect, nak semua huruf, boleh nampak dari jauh manusia-manusia di sekeliling tapi yang masalahnya.. aku ni kalau dah pakai spect, ramai orang mulalah , kepala nak berpusing 360 darjah , kaki macam tak pijak tanah. Hahaa
Sambung cerita aku balik, libarian form 5 lelakilah, start nampak aku pakai, dia orang pegi gelakkan, lepastu muncul title prof tu. Huhu.. Aku mula2 , tak payah panggil macm gitu, tak layak kot.. tapi, lama2 tu, layankan jelah.. haha.. sampailah tahun 2014, sebab budak2 yang panggil aku prof dah habis sekolah cuma tinggal Amin je. hehe.. Akulah pula yang jadi pengerusi nanti . Haha *perasan sekejap :P Dulik apa aku, janji aku update post aku. Haha. *tak ada kena mengena. :P
Bawah ni, aku tulis ayat, masa post kat facebook
~ "Prof" itulah gelaran yang diberi sepanjang 3 tahun bersama dengan librarian tingkatan 5. Selalunya yang panggil gelaran itu, Fazrin and Fahmie and Amin. Pada awalnya, tak suka dengan gelaran yang diberi, tapi bila selalu kena panggil dengan nama itu, rasa macam satu doa, moga aku akan jadi seperti itu. InshaAllah. ~

Okay, chow dulu.. Azan dah berkumandang.. Solat Subuh sudah memanggil.. :D

Nak Jadi apa?

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Job avatars
 
 
Huarghhhh, aku sudah mula menguap..  Tapi tahan and stay cool.. *Tetiba je.. Haha.. Handset aku dekat keypad ada lampu tapi dekat skrin hitam legam.. Haha.. Nak baca, nak call, nak main game, memang tak boleh lah.. Dia suruh fill in the blank.. Haha.. *lawak pagi2 buta macam ginilah. Haha *Tak kelakar pun -_-.

Nak jadi apa? Nak Jadi apa? Nak jadi apa? Soalan yang acap kali , abah aku tanya aku, eza nak jadi apa? nak jadi apa? Jawapan aku , mulut di zipkan , angkat bahu dan geleng kepala. haha.. Ekk? Haha.. Layan jelah.. :D Jawapan dalam hati , nak jadi anak yang solehah.. haha.. *tak kena okay dengan soalan yang abah tanya, tapi macam kena je.. Apa yang aku bebel ni. Haha. 

Dalam aku diam tak bicara, akhirnya abah cakap, jadi cikgu jelah, gaji pun dah mahai.. Hahaha.. Aku Hmm.. Entahlah, tunggu habis SPM, dan nak soalan selidik dari orang yang berpengalaman. Tapi aku tak retu yang explainkan .. Haha,, Adois.. susahlah gini.. Hmm, tulisan aku tak cantik tulis kat whiteboard.. Serius hodoh sangat-sangat.. Haha.. Padahal merendah diri. Tapi kalau aku tulis angka cantik tau.. Haha.. Selalu tulis sangat kat whiteboard . huhu.. Kalau macam gini, jadi guru taska jelah.. haha. Ataupun guru Matematik :D Ataupun jadi je guru librarian, tak pun guru kaunseling. Haha. and apa2 lagi ... Haha. 

Aku sebenarnya tak kisah !!! Jawapan selamat .. haha.. Janji aku sambung study.. Huhu.. Nak dalam bidang pendidikan kalau boleh.. Hehe :D Apapun pekerjaan yang aku dpaat aku terima jee.. Haha. Janji Halal :D Nak amik jurusan apa.. amiklah , janji boleh bawa.. :D Jangan menyesal kemudian hari sudahlah.... Okay, aku kena stop sebelum membebel dengan kadar yang laju dan korang pun tak faham apa yang aku ceritakan sebenarnya. Haha.. Point utamanya, just nak tahu "Nak Jadi Apa je" ni sampai ke bintang bulan semua keluar.. Haha Bye..

Handset Rosak!!

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Smartphone, telephone
Telefon cikai aku tu pun still boleh online. haha *pelik sangat2.. Haha
 
Selamat pagi semua :D huhu, aku tak tidur lagi sebenarnya.. Haha.. Jadi burung hantulah malam ni ek bukan dah nak pagi ke? Kalau mak aku tahu ni mesti dah membebel tidur lambat.. Haha. Nampakkan post title tu, huhu, handset rosak.. Kahkah! Dulu beriya sangat nak handset rosak, sekarang amik kau kan dah betul2 rosak. huhu.. Alaa, telefon dulu2 punya :p Yang ada button2 tu. haha, bukannya naak ada android.. Haha.. Sekurang-kurangnya, bersyukur.. :D Huhu.. 
 
Sekarang ni, aku tak tahu macam, nak bagitahu ke tak? Dalam fikiran aku dok ulang, macam mana kalau cikgu aku call, macam mana kawan aku call.. Haha.. Jawapan aku senang je, sila telefon aku guna number mak aku. Huhu! Nasib awak2 sekalianlah.. Lagi pon aku memang tak ada lah dok melekat dengan telefon 24 jam sehari semalaman.. Haha.. Paling tak pun 15 minit.. Huhu.. Lebihnya kat laptop.. handset abaikan.. Kah2.. Sekarang ni, tak usah ceritalah, kalau dua-dua gadjet mau rosak.. Huhu, Laptop aku , keyboard x boleh nak pakai, sesetengah huruf tak berfungsi. Huuu.. sabar jelah.. Nasib baik boleh guna keyboard skrin kalau tak dah meraung2 suruh abah beli laptop baru. Haha.. Confirmlah abah pasti cakap "Siapa suruh rosakkan?" Haha... Masa tu terkulat-kulat nak jawap .. kihkih..Rasanya nak cakap macam gini.. "Nak buat macam mana abah , nak abah semuanya ganas2 dan lasak.." Haha..Boleh tak?  Tapi, aku still beringat lah, cakap dengan diri sendiri, susah tahu tak nak cari duit.. Huhu.. Pujuk hati punya pasal.. Nak merasa handset baru , tunggu habis SPMlah.. Haha.. Sekarang just fokus SPM okay!!! Alhamdulilah, dah start ulangkaji masa cuti sekolah ni, tapi subjek yang sama je.. Nak study subjek lain, Huish! tak sukalah subjek ni, susahnya.. Haha and banyak lagi jawapan dari aku.. Haha.. Tapi, kena buat juga subjek lain, nanti masa SPM kau nak jawapa apa kat kertas jawapan ?? Jangan meraung sudaa.. :D hehe
 
Apa yang aku membebel pun aku tak tahu .. Baca jelah kalian-kalian semua.. kalau ada typing error tu abaikan je and aku harap korang faham lerr.. Haha.. Ok Bai ! Nak update entry lain..  

No Phone 
 
Untuk pelajar sekolah, terutamanya pelajar SPM 2015, tahun ni anda semua termasuklah saya , tak boleh pegang telefon, belajar belajar , belajar dan belajar.. Huhu.. Kata nak bagi result yang gempak macam PMR tahun 2013.. huhu.. Merepek sudah aku ni. Haha. Abaikan.. :P

Thursday, January 01, 2015

Sejarah 1/1/15

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


Selamat tengah hari, hari ini hari pendaftaran persekolahan untuk tahun 2015, dan pada tahun ini aku merupakan senior yang paling tua di SMAT. Tahun ini, aku SPM ! SPM ! SPM! Semoga aku sudah bersedia menghadapinya. :D 

Bangun awal, Mandi, Sarapan, Mesej kawan, Tunggu kawan, Kawan amik, Berbual , pergi sekolah, jumpa kawan, pegi kelas, jumpa kawan, tunggu cikgu masuk, tolong cikgu, tulis jadual waktu, tulisan tak cantik, suruh kawan tulis, tolong kawan, jumpa kawan, tolong cikgu, edarkan kertas koko, bacakan berapa orang ikut kuota yang disediakan, jumpa kawan lelaki, baca berulang kali, mereka isi borang koko, bagi aku semula kertas, aku check, tension, ramai panggil aku, makin aku tension, panggil kawan , suruh dia tolong, cikgu panggil, aku cakap kejap2, makin stress bila ada yang sama, jumpa kawan lelaki, tanya2, check2, huargh... tensionnya, pakai letak nama dia kat mana2 yang kosong. Amik borang, aku buat, kawan cakap kau belum buat lagi, aku bagilah , belum, Kawan cakap, aku keluar dulu, pergilah, daftar dengan cikgu, cikgu cakap tak payah balik, aku cakap zira dah tunggu, lepas daftar, salam cikgu, keluar kelas, masuk balik, cakap dengan cikgu, kawan saya kat mana, pening2, rasa macam tak jejak je, mesej dia, call dia tapi "Network Busy". Haaa, suruh kawan teman, masa tu macam tak jejak je kaki kat tanah, turun tangga, jumpa mereka, cakap nak amik buku kimia, okay, tunggu dekat sini, emm, tolong pegangkan, jumpa cikgu, salam, cikgu tanya mana amin, aku cakap tak tahu, pegi bilik SPBT, jumpa amin, bagitahu dia, dia cakap tahu, masuk bilik SPBT, bagi salam, cakap dengan cikgu, nak amik buku teks kimia, cikgu suruh amik, minta cikgu pen,tanda dekat borang, keluar cakap terima kasih, cari kawan semula, tak ada, nasib baik Zatul angkat tangan, pergi kat mereka, time tu, aku nak jatuh, pegang mimi, Huarghh, balik, naik motor , macam apa2 jekan, berbual, sampai rumah.Aku tak tahu kenapa hari ini. :'( 

Tetiba mood sedih .. Tetiba teringat semuanya. tetiba rindu pula, tetiba perasaan bercampur aduk. Allah, kuatkan aku. :D  Cuba kawal perasaan, pujuk hati, tak nak menangis, jerit dalam hati jangan menangis, sakit, Aku tahan.. sampai sekarang.  

Selamat Hari Lahir, Nur Syamimi :D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =)


cartoon birthday cards    vector


Hari ini, sudah memasuki tahun baru.
Hari ini, sudah menginjak umur baru,
Hari ini, sudah berubah segalanya,
Dari segi pemikiran, cara dan sebagainya.


Dear sahabat ,
Selamat Hari Lahir :D
Semoga sentiasa berada dalam lindungan Illahi selalu.
Semoga selalu tabah menghadapi ujian hidup.
Semoga bahagia bersama insan-insan yang disayangi.


Dear Sahabat,
Andai kata aku terjatuh , sambutlah aku.
Andai kata aku mengalami masalah, bantulah aku.
Andai kata aku tidak kuat, berikanlah aku kekuatan dan sokongan.
Andai kata aku pergi, Maafkan semua kesalahanku.


Dear Sahabat,
Terlalu banyak yang aku dapat dari kau,
Membuatku mempelajari sesuatu,
Segala perkara baik , aku cuba untuk menjadikan diriku ini lebih baik dari sebelumnya,
Segala perkara buruk, aku cuba untuk mengambil iktibar dari perkara yang lepas.


Dear Sahabat,
Kadang-kala, aku ingin menegurmu,
Tapi, aku tidak mampu,
Lidahku kelu untuk mengatakannya,
Maafkan aku.


Dear Sahabat,
Jikalau perangaiku berubah, tegurlah aku.
Jikalau aku berputus asa, bimbinglah aku,
Jikalau aku menyendiri, biarkan aku seketika.


Nur Syamimi Binti Karim, 
Terlalu banyak yang aku ingin ungkapkan, 
Terlalu banyak yang ingin aku nyatakan,
 Terlalu banyak yang aku ingin pelajari dirimu. 


Nur Syamimi Binti Karim,
Semoga menjadi anak yang solehah :D 
Membahagiakan ibu bapa anda.


Nur Syamimi Binti Karim,
Semoga berjaya di dunia dan di akhirat :D
Semoga ukhuwah fillah kita berkekalan. InshaAllah 


Akhir kata, Selamat Menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2015. Semoga mendapat keputusan yang diinginkan. InshaAllah :D Saya doakan awak mendapat keputusan yang cemerlang :D Amin..