Thursday, January 08, 2015

IBU aka CIKGU SALLY :D

Assalamualaikum and happy earthlings =)
Mulakan hari anda dengan "Bismillah" dan senyuman =) 
 
 
Maafkan kami ibu sebab buat ibu pening kepala dengan perangai kitorang yang macam budak2 tadika. Haha .. Tapi, ibu memang best. Aku tak pernah kena marah dengan ibu, Amin pun tak, Fazrin pun tak, Fahmie pun tak, Raihan pun tak, Iqbal pun tak, Putera pun tak, cuma ibu akan cakap tak larat lah saya nak layan awak ni. Hahaha.. Nampak sangat aku sorang je perempuan dekat situ. haha.. Anak ibu yang ibu paling sayang *perasan tapi aku kalah bila dengan farhan, iman, balqis and azam. Haha ..

Ibu saya rindu nak jadi PA ibu lagi. Lepas ni dah tak dah saya nak buat kerja macam gitu, dah letak jawatn, kena fokus SPM.. lepas habis SPM, tak tahulah dapat tolong ke tak buat assignment ibu. Hahaha..

Ibu, saya ingat lagi, time mula2 ibu masuk sekolah sini, time tu masa raya, cikgu hasnah suruh kumpul2 semua librarian kat library, makan cake and kenalkan cikgu. Haha.... Cikgu Hasnah cakap, Ha ni Munirah yang selalu tolong saya, rajin budaknya. lepastu cikgu hasnah pindah, saya masuk library macam biasa.. selalunya kalau masuk libarary , saya masuk dengan slumber jumpa cikgu hasnah,gurau ke tanya2 ke baru buat kerja . Haha. tapi dengan cikgu, masa masuk buat macam gitu juga tapi still tak banyak cakaplah macam masa mula2 jumpa cikgu hasnah ek ye ke? bukan ke , sebelum dapat keputusan kau dah tanya cikgu hasnah macam2 ke? Haha.. boleh pula duduk situ tengok pustkwn2 pilih librarian baru. Haha.. Dan keputusannya pun dah tahu. Dapat. Huhu..

Takkan lupa ayat cikgu hasnah masa cakap dengan kak Mira, Adik awak umirah, ada ciri-ciri kepimpinan,tegas ,rajin and blabla.. Haha.. Sambung cerita , saya terus rapat dengan cikgu disebabkan satu perkara..buat apa ek masa tu?tak silap tolong cikgu cop buku je kot. Dari basic sebgai pustakwan sampailah tahap cikgu punya bahagian saya yang pikul.. Apa2 cadangan cikgu tanya saya. Haha. Renovate library dua tahun lepas, keluarkan semua buku,angkat sana angkat sini. Haha,puas. Matlamatnya hanya satu, untuk menceriakan library dan ramai pelajar naik ke library. 2014, kita renovate juga, tapi tak seteruk tahun 2013 sebab kita dah gerak awal. interview pustakwan, lantik pustkawan semua saya yang uruskan .Haha..  
Ibu, saya tak akan lupa masa saya dapat anugerah pustkwan berdedikasi. Ramai libarian yang tak puas hati. Iqbal siap hentak kaki masa dapat tahu saya yg dpat. Haha. Lepastu 2 minggu berturut2, tak habis2 budaknya dok bahan saya je. Time tu tak tahu nak buat apa. selepas itu, dah surut, tapi muncul semula , saya pun ceritakan kat ibu. masa lantik pustkwn 2015, ibu ceritakan semua. tak nak ada yang salah faham. terima kasih ibu .

 Ibu cakap, saya tak nak pun adakan anugerah pustkwn berdedikasi itu tapi pengetua yang suruh letak. so, saya pun tak boleh tolak. dan masa pemilihan itu juga,saya bukan sorang je adili tapi semua cikgu librarian,saya tulis nama2 yang saya rasa layak. tapi ramai cikgu2 pilih munirah, so dialah yang dapat. 

saya ingat semua yng berlaku , macam mana reaksi2 budak2 ni. Haha.. macam mana dapat title "Prof" ,macam mana boleh terjebak jadi PA ibu dan segalnya. Dari peringkat keperingkat saya mempelajari sesuatu, ibu banyak tolong saya,ibu banyak tenangkan saya,ibu banyak bagi kekuatan. Dan , saya tahu macam mana cara ibu , ibu marah, ibu penat,dan segalanya. Ibu selalu ceritakan dekt saya. Hanya saya sorng sahaja yang tahu. Macam2 perkara.

Saya ingat lagi, time majlis perpisahan cikgu sarimah, saya sorang sahaja yang menangis .Haha. dan saya tahu ramai yang suka dia pindah. so,itu pendapat masing2. Cikgu sarimah , bila saya jumpa dia. dia pasti akan cakap dekat saya "Kuatkan semangat" dan masa hari perpisahan itu juga dia tetap mengatakan perkara yang sama " KUATKAN SEMANGAT" . walaupun saya tak rapat sanagt tapi apa yg dia cakap amat bernilai untuk saya. 

Sama juga macam ustazah khadijah, dia ajar saya, dia ceritakan segalanya. tapi saya tahu ramai yg tak sukakan dia. ok ! pendpaat masing2.. yg baik saya amik,yg tak baik, saya jadikan suatu pengajaran, bila tiba hari last, masa dia mengajar saya agama, sayalah org last keluar, mula tak nak menangis tapi,saya pandang dia , masa itu sebak mula mendatang dan saya tak boleh berhenti menangis. Haha. Menjadi seorang cikgu banyak perkara yang dialami, baik buruk kena hadapi juga, sama juga dengan pekerjaan yang lain Untuk diri ini, sebenarnya banyak sangat perkara yang belum saya tahu dan saya kena banyak lagi menimba. Kalau boleh saya nak ceritakan kisah hidup saya dari kecil sampaikan sekarang. Hmm.. bila ingat balik pasti akan ketawa dan cakap dalam hati ,oh gitu rupanya aku dulu. 

Terimakasih semua. :"D
 

4 comments:

  1. saya pernah sekali jer menangis time cikgu pindah. tapi bukan saya je nangis tapi seluruh murid kat perhimpunn yg cikgu tu ajr nangis. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mesti cikgu tersebut ramai yang sayangkan. hehe

      Delete
  2. copypaste entri ni bagi email/wazzap terus ke beliau mesti beliau terharu tau..
    kita aa jga cikgu pindah,tak dijangka,cuma mampu terkilan dan terus kan hidup ja..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.... masa bufday ibulah saya bagi ... huhu.. nak buat mcm mne, kdang2 cikgu tersebut x sampai hati nak bgithu kita... berharap satu hari nanti jumpa dgn cikgu tersebut..

      Delete