Tuesday, November 20, 2018

My housemate for 5 semester


Assalamualaikum. Niera kembali semula untuk menukilkan sebuah cerita mengenai zaman kolej Niera. Tapi, hari ini Niera nak cerita mengenai housemate Niera dari sem 1 sampai sem 5. Harap kalian sudi membaca dan jika ada komen, dipersilakan untuk menulis segala apa yang anda ingin tulis di ruang komen di bawah ye. Enjoy your reading okay ! 😼



-Housemate Semester 1 dan 2 (Saidina Umar 4104)-
(Dpn: Niera dan Atin Kay)
(Blkg: Nurin, Kak Dila, Nisa dan Atin Hana)

Ha inilah housemate Niera masa sem 1 dan 2. Banyak kisah antara kami sebenarnya tapi bilalah menjadi kenangan yang terukir di minda. Niera ni bukanlah senang nak mesra dengan orang lain. Ambil masa nak terima orang baru dalam diri Niera. Serius ambil masa yang lama tapi lama-lama itu alhamdulilah, everything gonna be well πŸ’ž


Apa yang menarik untuk diceritakan ye? Hmmm.. Niera pun tak tahu. Tapi kitorang rajinlah pergi jalan-jalan. hahaha. Tak sebenarnya Niera je yang rajin travel sampai ke penang. Kalau dengan housemate paling dekat Melaka. Bandar Hilir Melaka. 🀣🀣🀣 Sebab diorang anak-anak manja semuanya. Tak pernah pergi jauh-jauh. hehehe

Btw, yang paling jauh kak Dila, dia dok Penang yow, yang lain dekat- dekat je. Atin Hana, Nurin, dan Nisa orang Melakau dan Atin Kay orang Nogori. Niera orang Johor okay 🌟🌟 Hmmm... Lagi aoa yang korang nak tahu dan perlu Niera ceritakan ya? Udah kering idea nak fikir ayat utk kenngan sem 1 dan sem 2 ni. hmm..

Seriuslah, Niera tak tahu nak cerita apa lagi sebab dah lupa apa yang terjadi masa sem 1 dan sem 2 yang manis-manis gitu. huhuhuhu. Pahit-pahit tak naklah Niera ceritakan di sini. Hoho


-Housemate sem 3 dan sem 4 (Saidina Usman 3503)-
(Dari Kiri : Ifa, Niera, Atin Hana, Mas, Kak Dila, Atot dan Ros)

Ok, majoriti semuanya Niera dah kenal daripada sem 1 sebab masa sem 1 Niera selalu pergi rumah Mas. Niera dengan Mas satu kelas tapi dulu kami lain rumah. So, kalau Niera or Mas dah siap awal, siapa yang dah siap dulu akan ketuk pintu  sebelum pergi kelas . Hahaha. So, kadang-kadang Niera akan lepak rumah Mas ni. So, I know her housemate. πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ So, bila dapat tahu satu rumah dengan dia, menjerit aku. Hahaha.

Bila dah satu rumah ni walaupun bilik lain-lain. Senang sikit nak tahu dia dah siap ke belum sebab selalunya Niera yang ketuk pintu rumah dia dan kena tunggu. Bila satu rumah ini, dia tak siap lagi Niera sempat makan, basuh pinggan mangkuk, masuk toilet, baca buku , call mak dan macam-macam lagi. Fuhh!!! Nampak tak Mas bersiap kemain lama πŸ˜…πŸ˜…

Ros, dia mek kelantan. hehe. tapi tinggal kat KL. Kadang-kadang perasan orang KL. Hahahaha. Ifa dan Atot orang Johor. Mas pun sama. juga orang Johor. Banyak geng Johor okay. Hahaha. Mereka ni dulu satu rumah ha dengan Mas.

Lagi, apa yang kalian mau?



Roomates πŸ’“
(Dari Kiri : Niera, Atin Hana dan Kak Dila)

Yaa.. masa sem 3 ni , kami berpisah dan tinggal inilah yang bersama. Niera selalunya buat hal sendiri tapi kalau ada perangai gila-gila. Diorang ni tak terlayan dan kadang-kadang tu malas nak layan sebab Niera suka jadi childish sikit bila dengan diorang dan dalam masa yang sama jadi rimau dan kuat membebel πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Jadinya, mereka pasrah jelah dengar Niera membebel dan kena kemas on the spot juga. huhuhu. 


- Housemate Sem 5 (Saidina Usman 4604)-
( Dpn: Jiha, Sarah, Mas, Aina, Ros)
 (Blkg: Zue, Aku dan Nina)
(Tak ada dalam gambar: Atin Hana)


Okay, Ni lah muka-muka yang memang familiar dari sem 1 pun. Kan ada muka-muka yang korang tak pernah nampak dari sem 1 sehingga sem 4 kan. Other itu sebenarnya Niera dah kenal since form 1 sebab sebelah rumah Niera je. Selalu kami bersembang dekat tempat balkoni dapur masing-masing. huhuhuhu. Jie ni masa sem 1 dia suka tengok-tengok Niera tapi malu-malu. Apa yang dia suka tengok pun tak tahu. 🀣🀣

Okay, nak kenalkan sikit. Aina dan Zue orang Melaka. Sarah dan Jiha orang Negeri 9 dan satu kelas dulu masa sekolah. lepastu Nina orang KL, satu area rumah dengan Ros. Diorang ni okay dan rumah selalu bersih sebab diorang semua suka mengemas. huhuhu..

Masa sem 5 nilah paling kecoh sikit kami sebab suka sakat menyakat. Hahaha. Ada yang mudah terkejut bila kena sergah, ada yang takut lipas dan macam-macam lagi. 



Roomates 😘
(Dari Kiri : Ros, Atin Hana. Niera dan Mas)

Yup, this my roomates for sem 5. Kami suka melalak kat dalam bilik sebab suka nyanyi lagu jiwang karat 90 an. huhu. Bergaduhm bercerita, dan macam-macam. Main makeup pun ye jugaaa dong. Tapi memang kecoh lah. Hahaha. Niera je kadang-kadang gelak macam hantu sama Ros takut. Hahaha. Diorang siap cakap lagi, if sesiapa tinggal dengan Niera. time tu hanya ada Niera dengan mereka, diorang cakap Niera ni manusia ke tak. πŸ‘»πŸ‘» Hahaha. Sampai macam gitu sekali kau. 🀣🀣


Ha itu sahaja mengenai entry kali ini. Terima kasih sudi membaca πŸ’Œ


Quotes :

" Friendship is about how you can spend time together, sharing our moments with joyful, saddest, happiness, and all feeling that you share together and always have with you in what ever situation even in a darkness moment. They have we you and always comfort you with love. "

Tuesday, November 13, 2018

H A P P Y B I R T H D A Y D E A R S E L F!


Hey Niera πŸ’—, 

H A P P Y  B I R T H D A Y 

----------------------------------------------------------------

Alhamdulilah, Allah izinkan Niera menikmati kehidupan di dunia fana ini. Biarpun berliku tapi ada izinNya segalanya dipermudahkan. Niera masih lagi mencari identiti diri Niera. Masih lagi bertatih untuk menjadi seorang khalifah yang diredhainya walaupun saban hari pasti melakukan khilaf dan dosa. Tapi, Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Nikmat mana yang Niera ingin dustakan. Alhamdulilah sehingga hari ini. Allah jaga Niera dalam keredhaannya, masih menetapkan iman Niera dalam agama Islam, masih menyayangi Niera dengan memberikan segala ujian dan dugaan. Tak dapat bayangkan kalau hilang pandangan kasih sayang dia. Moga Allah sentiasa menjaga Niera selalu dalam rahmat hidayahNya. Amiin πŸ’œ


Ucapan terima kasih tak terhingga kepada keluarga Niera, terutama sekali ibu dan ayah Niera yang sehingga tahun ini membesarkan Niera dengan penuh kasih sayang, cukup serba serbi keperluan dan didikan. Tanpa mereka, mana mungkin Niera ada di dunia ini. πŸ’•

Dan terima kasih kepada semua yang mengenali Niera sepanjang 20 tahun ni. Banyak yang Niera belajar tentang kehidupan. Ramai yang sayangkan Niera. Terima kasih untuk sejuta rasa sayang yang diberikan itu. Kalau boleh rasa sayang diterjemahkan dengan perkara nyata. Dah lama Niera lakukan kepada mereka yang menyayangi Niera. hehehe.. πŸ’š

---------------------------------------------------------

Dedicated to M Y S E L F : 

Dear, 
May Allah ease everything ! 
You were grow up girl,
From one chapter to another chapter,
From you don't know what is life until you know about it,

Dear,
Life is not easy,
It is not as beautiful dream in the world,
So many trials and tribulations in life that need to be passed,
Hope you choose the right path to walk it.
Good luck !

- 14 NOV -


Monday, November 12, 2018

Because you are my inspiration




Assalamualaikum πŸ’—
Mungkin ada yang mengenali ibu Niera ini. Tapi, untuk makluman kalian semua. Dia adalah ibu angkat bukannya ibu kandung Niera tau. hehehe. Macam mana Niera boleh kenal dengan ibu? Mesti ada yang tertanya-tanya kan. Okaylah. Niera ceritakan daripada A sampai Z tapi ada certain part yang Niera tak cerita tau sebab cerita itu lebih kepada privasi. So, harap kalian tak marahkan Nieralah. πŸ˜‚ Hehehe.. 

Niera kenal ibu ini daripada tahun 2013, masa itu ibu pindah sekolah ke sini selepas kes peribadi dia terjadi. Tak silap Niera masa tu dalam bulan 5 ibu pindah ke Air Tawar dan time itu jugalah cikgu Hasnah pindah tempat kerja  daripada sekolah ke universiti. Rezeki cikgu Hasnah dapat jadi pensyarah. Masa cikgu Hasnah kenalkan ibu sebagai guru perpustakaan. Niera macam kekwat sikitlah sebab tak kenal sangat ibu ni. Hahaha. Tapi, masa salam ibu ni, cikgu Hasnah cakaplah dekat ibu yang Niera ni..... Hahaha. 

"Saliha, ini yang akak katakan tu.  Pustakawan yang rajin sangat dan banyak lagi karenah dia."

Niera pun macam, "Eii.. malunya."

Niera ini jenis yang pendiam bila tak tahu nak borak apa tapi memang jenis pendiam pun. Hahaha. Masa hari pertama bertugas, Niera pun time tu cuba sesuaikan diri Niera. Hahaha. Yelah, time Niera dengan cikgu Hasnah. Niera tibai je wei. Serius tibai main lari-lari, ketawa-ketawa dan banyak lagi. Tapi, cikgu Hasnah tak pernah marah. Kadang-kadang, cikgu Hasnah bagi hadiah secara senyap-senyap. Hahaha. Niera kan pustakawan kesayangan dia. Hahaha. *Perasannya aku.

Same goes to ibu, mula-mula diam je lama-lama Niera  tetap main lari-lari, buat bising dan banyak lagi tapi behave sikitlah. Lama-lama itu, kami makin rapat. Tak tahulah nak cakap macam mana kami boleh rapat sampai Niera gelarkan ibu daripada cikgu Saliha kepada Ibu. ehehe

Banyak juga ibu share her history but Niera takes it as a good advise before I'm married. As I can learned a lot and archive my ideal and dream. Hahaha. of course I want focus on want make me a happier than before and live as a new chapter and also success in my future life. Niera also want make some apologize to the man out there who ever loved me because Niera could not love anyone and please give some space to myself for choose a right future husband πŸ’ž I'm sorry πŸ™



Ibu selalu bawa Niera ke mana-mana. Family day ke jalan-jalan ke or pergi melancong sekalipun dia pasti bawa Niera. Sampaikan masa itu, ibu bagitahu Niera yang ibu nak convocation, ibu ajak Niera pergi tapi Niera seganlah nak ikut. Huhuu. Sorry ibu. Nanti Niera konvo , Niera ajak ibu okay. InshaAllah. Ibu always make me be a better person. Honestly, Niera got some strongest while hearing ibu stories about her life's. Niera always ask myself about all what happen in my life is because Allah want make me be a devout servant to Him and also everything that happens is a test that increases faith and taqwa. 

Niera pernah merajuk dengan ibu sebab terasa macam disisihkan sampaikan Niera tak jumpa ibu langsung. Teruk betul perangai.πŸ™‡πŸ˜… Tapi, lama-lama itu rindu mencengkam kuat sangat. Rindu dekat ibu. Jadi apa yang Niera buat? Niera minta maaf kat ibu. Hahaha. Tak boleh lupa kenangan tu sampai bila-bila. Dalam masa yang sama, ibu jadikan Niera seorang yang sentiasa berfikiran matang dan put the world in hand only not in the heart. So, if Niera disappointed or sad or what ever bad feeling, Niera can control the problem and resolved easily. 

Kalau apa apa yang berlaku dekat Niera. Ibu selalu ada di sisi dan selalu bagi semangat kat Niera. How could I did not love ibu so much because ibu is very generous and always make love. Until now, Niera will ask ibu to  make a dua of Niera to succeed and be happy in the world and hereafter.

Mana mungkin Niera akan lupa segala jasa ibu dekat Niera. Sampaikan ada orang cakap Niera ni menantu ibu. Hahahaha. Dan ibu gelarkan Niera ni as a daughter okay in front of her friends. Alhamdulilah atas pinjaman yang tak terhingga ini. πŸ’‹πŸ’“

You want more stories? 
Niera will update later okay! Im tired right now to continue the stories. See you later my visitors. Thank you for reading this stories.πŸ˜ƒ

Task : Kembara Kesihatan di Sepang



Assalamualaikum and good morning peeps! Okay, Today, Niera want tell you about my experience handle our big event in my task in subject 'Nutrition and Health Childhood'. Niera got new knowledge and how to handle this programme with other generations and community. How you manage your time and how to solve problems that arise.  It's will work if your teamwork give a solid collaboration to handle this event. 

Ohhh yaa, for your information. My event was held at Banghuris Homestay in Sepang on 4th August 2018. Alhamdulilah, everything goes well and  our community give a positive feedback for us.😍😍 Of course you want know our activities that we do it for this event. 


And here, a story about this event, have fun guys to read my story. Hahaha πŸ˜˜πŸ˜‚



For first time, Niera came in this place and I was falling in love with the scenery. It very beautiful and pleasant of my eyes. Kami sampai sini, mestilah kami kena setup mana yang patut sebelum majlis bermula. Acara yang pertama kami jalankan adalah pendaftaran bagi kanak-kanak dan ibubapa. Dalam pkul 9 pagi, acara ceramah diberikan kepada ibu bapa dan dalam masa yang sama kanak-kanak menyertai pertandingan mewarna. Pihak kami yang menyediakan segala kelengkapan seperti pensil warna, dan lukisan. Juri bagi pentandingan mewarna ini diadili oleh rakan-rakan Niera yang menjaga bahagian mewarna ini. Selepas selesai acara mewarna, kanak-kanak akan beralih ke pertandingan explorace kesihatan yang classmate Niera cipta sendiri daripada hasil olahan idea dan pendapat.


Bagi pentandingan ini,  Ada beberapa stesen yang kanak-kanak ini perlu lalui. Mula-mula, kanak-kanak ini akan diberikan warming up untuk mengelakkan sebarang kecederaan sepanjang aktiviti explorace ini berlangsung. Selepas itu, kawan Niera yang mengetuai aktiviti ini akan menerangkan aktiviti yang dijalankan kepada kanak-kanak. Aktiviti ini ada tujuh stesen.  

1. Penerangan aktiviti dan warming up.
2. Masukkan pasir dalam bekas.
3. Cuci tangan dengan betul.
4. Melepasi halangan kuman (galah panjang).
5. Melepasi halangan kuman (Zig-Zag).
6. Serahkan Patung pada juri. 

Masa kanak-kanak explorace, mereka diberikan sebuah anak patung untuk dijaga dan anak patung itu perlu selamat daripada kuman dan kekotoran. Siapa yang sampai ke garisan penamat dikira sebagai pemenang. Pertandingan ini adalah banyak pusingan. Setiap pusingan perlu menghantar 3 orang kanak-kanak. So, Niera tak ingat ada berapa pusingan tapi semua kanak-kanak yang hadir di situ menyertai pertandingan ini. πŸ™€

Makluman: Sepanjang aktiviti berjalan, check up kesihatan berlangsung sehingga majlis penyampaian hadiah dan cenderahati. Kami juga menyediakan cabutan bertuah + roda impian kepada ibu bapa. Selepas itu, kami mengambil gambar bersama-sama sebagai tanda kenangan. 

Sampai sini sahaja. Tunggu kemunculan entry terbaru daripada Niera 😘 
Stay tuned okay and smile always πŸ’—



F A M I L Y F I G H T E R [ 2 ]


Hai kesayangan saya πŸ’ž
Tak sangka kita dah habis belajar dan kita mungkin tak dapat jumpa lagi. 
Sedih? A little bit but i'm sure my family fighter will always be fine. πŸ’™ 
If Allah wills, we can meet again okay !

SPECIAL THANKS: 

Thank you for always be my side up and downs,
Thank you for always spread a positive word and our love,
Thank you always be my best friends and a good friend for me,
Thank you also be my annoying, craziest, joyful and sadness friend,
Thank you for a things that we through together until we finished it,
and many thanks and appreciation to give,
Maybe I could say to you guys.
 "I LOVE YOU"
from my sincerely regards.


Oh ya, good luck for our intern and see you soon at convocation guys!πŸ’–

Task : Menu Kids


Assalamualaikum dan selamat malam πŸ’œ
Okay malam ni Niera nak update mengenai aktiviti kelas memasak kami dalam menyiapkan tugasan menu makanan seimbang untuk kanak-kanak taska dan tadika. Senang ke susah? Kalau menurut pendapat kalian semua, hidangan yang sesuai untuk kanak-kanak apa? Kanak-kanak ini tak boleh makan ikut sembarang je okay. Ada had kuantiti dan apa jenis makanan yang dibenarkan. Tak silap aku ada lapan jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak

For sure, you all want know about that foods, right? So, let me tell you what kind of foods are not allow for kids. First, frozen food sebab makanan ini ada certain perisa dan kandungan yang kanak-kanak tak boleh makan secara berlebihan dan boleh menyebabkan obesiti. Makanan bertin, ianya boleh di makan tapi seeloknya kita buat sendirilah. Makanan ringan, makanan ini seharusnya kalian semua dah tahu kenapa tak digalakkan untuk kanak-kanak. Makanan segera, kandungan perisa tak sesuai untuk kanak-kanak. Produk Kaffein, if I not mistake, this product is not good for our healthy for kids. Hmm, I am stuck right now, what is another point about this type. Oh noooo. I'm forget πŸ˜ͺ I'm try harder to remember but still same. I just remember that only. 😫😭 Arghh. never mind, if I remember I will write a new update for you all. I hope I can remember okay πŸ’ž


Okay, this is our menu for my group. We cooked vegetable rice, chicken dates (Ayam masak kurma)πŸ˜‚ Sandwiches. Hmmm. Sorry I could not remember that name. Hahahaha but it still sandwiches. Ya, so delicious and very superb yummy πŸ˜‹ and also Milo and watermelon jus without sugar. 😝


For Taska, my group decided to cook spaghetti bolognese and finger foods that we given named as "cekodok kentang" 😜 and orange jus. 

That all's, we prepared for our presentation and our comment very encouraging and we need to improve our skill and pro in all things in food kids to be a best chef for our students one fine day. Hahahaha 😹 

Sunday, November 11, 2018

VLOG : Aku Ingin BEBAS


Hello kesayangan semua, 
Harini Niera nak suruh kalian semua tengok video yang  dihasilakan oleh groupmate Niera dan Niera telah upload video ini  di Channel Niera iaitu di Munirah Ezzaty Channel di Youtube. [Link here]. Video ini pada asalnya adalah video assignment untuk subjek Perlindungan dan Keselamatan Kanak-Kanak. Jadi, apa salahnya jikalau Niera spread a motivate and awareness to all community ✌ And for your information too, video kami ini telah ditayangkan masa Seminar Keselamatan dan CPR yang di adakan di kolej kami. 😁

Mungkin daripada video ini, kalian semua boleh memahami apa yang cuba kami sampaikan. 
Selamat menonton dan semoga ianya bermanfaat kepada semua πŸ’š

HAPPY BIRTHDAY S O M E O N E THAT I LOVED !


Hey MDABZ,
Happy Birthday to you !

Walaupun kita makin jauh dan mungkin tak akan jumpa selepas ini. Saya nak awak tahu yang saya selalu ada untuk awak walaupun selepas apa yang telah berlaku. Tak mungkinlah saya nak marah awak sampai bila-bila. Setiap orang pasti akan melakukan kesilapan dan saya harap ianya tidak berlaku lagi. 

Awak, saya rindu tapi saya tahu saya bukanlah sesiapa pun bagi awak. Saya cuma nak awak yang saya kenal dan lebih baik daripada saya. Maaf atas salah dan silap saya. Saya kecewa bila awak begitu tapi saya yakin awak boleh berubah. Harapan saya untuk awak besar sangat tapi mustahil awak dapat lakukan. Cukup bagi saya yang awak berada dalam keadaan bahagia dan sentiasa dalam lindunganNya. Saya dah maafkan awak dunia akhirat saya. Apa yang telah berlaku dulu, saya dah lupakan. Saya cuma harap awak yang lebih baik daripada dulu.

Kalau awak tanya saya, apa perasaan saya? Jujur saya cakap, saya masih sayangkan awak tapi keadaan kita berbeza. Awak mungkin tak faham apa matlamat saya. Mungkin juga awak tak faham dengan cara saya. Awak, walaupun kita saling block each other dekat sosial media. Tetap juga saya tahu di mana awak berada. Jaga diri dan solat awak serta jaga mama baik-baik. 

Lagi, apa yang perlu saya katakan? Saya rasa itu sahaja. Moga awak sentiasa dipermudahkan segala urusan dan rezeki awak sentiasa melimpah ruah. Jaga iman awak. Jaga hati seseorang yang menyayangi awak sekarang dan halalkan hubungan itu. Jangan lupa jemput saya nanti dan doakan yang terbaik untuk saya okay πŸ’—

Saturday, November 10, 2018

CLASSMATE DPAKK B KOHORT 2016/2017


Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ini Niera free, so lets reading my stories about my classmate in college πŸ˜‚❤ Okay, pertama kali Niera nak katakan batch Niera adalah batch yang kedua ambil kos ini dekat kolej. Kiranya sistem pun masih tak teratur sangat. MQA pun baru dapat half lulus. Doakan tau semoga result MQA kami lulus sepenuhnya dengan secepat yang mungkin😘 I nak graduate okay dengan segulung diploma dengan jayanya mengharungi onak dan duri sepanjang zaman dip ni. Mesti orang akan ingat 

 " Alahh.. kos DPAKK senang kacang je nak skor." 
" Setiap sem boleh dapat DEKAN."
 " Tak adalah susah mana kos ni, buat last minit keje pun boleh rilex lagi." 

Amboi, kemain kata macam gitu. Try amik dulu baru rasa apa yang kami rasa. Walaupun hanya cikgu sekolah taska or tadika. Tapi, kamilah permulaan kanak-kanak itu menuntut ilmu secara formal. Kalau salah acuan kami, maka kami menghasilkan anak-anak didik yang tidak mampu bersaing dengan anak didik yang lain. Tugas cikgu taska dan tadika ni pada dasarnya amat berat tapi nikmatnya dekat akhirat nanti. Kenapa aku katakan begitu, sebab cikgu taska dan tadika ni  mengajar anak murid yang tiada apa-apa ilmu, maksud aku dia bersih tapi kami yang corakkannya dengan penuh kesabaran. Mereka kenal ABC, 123, Bentuk, Warna dan sebagainya lagi. 

Oh ya, batch Niera ni adalah batch DPAKK pertama yang paling ramai masa sesi kemasukkan 1 2016/2017. Boleh penuh satu auditorium okay 😜 dan paling orang sekeliling rasa kami ni selalu buat masalah πŸ™€πŸ™€ Hahahaha. Sepanjang Niera dari Sem 1 sehingga Sem 5 ini, segala tugas bidang lain kami dah lakukan πŸ˜† Kami dah jadi seorang pendidik, pengasuh, editor, polis, guru muzik dan teater, arkitek, doktor, pakar pemakanan, ustazah ustaz, chef dan senang kata semua bidang tugas cita-cita kami bolot πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚  Kami belajar tentang akta keselamatan dan perlindungan kanak-kanak, pemakanan seimbang dan nutrisi yang dibenarkan untuk kanak-kanak dan bayi, tarian dan blablabla. Hahahaha. See.. Siapa kata kos kami ni mudah ABC je.

Setiap kos ni ada susah dan senangnya. Niera amik kos ni sebab kos ni luas bidang kerjanya. Niera  boleh jadi guru tadika or taska, guru tutor, pakar pemakanan, dan etc. Tapi kalau nak jadi pakar semua tu kenalah upgrade ilmu lagi okay. And one more things, Niera amik kos ni sebab nak bina taska or tadika Niera sendiri. InshaAllah. Doakan moga ianya termakbul. πŸ’–


Ha kalian nampakkan gambar-gambar itu semua, itulah classmate Niera dari Sem 1 sehinggalah Sem 5 ni. Ada yang berganti, adanya kekal. Tapi tetap kelas B πŸ’ž Kami harungi rintangan bersama-sama. Banyak jugalah kenangan pahit manis duka derita tragis dan bahagia telah terbina dengan 1001 cerita cinta dalam perjalinan persahabatan antara kami.  Adatlah kalau gaduh ke apa ke. Itu perkara normal dalam sesebuah masyarakat atau kumpulan kecil sekalipun. 

Kelas Niera ada 31 orang dengan minoriti seramai 4 Lelaki dan selebihnya perempuan. Dari sekolah tadika sampailah sekarang tak pernah lagilah merasa satu kelas semuanya girls. Huhuhu. Tapi, Niera lebih suka ada rakan sekelas lelaki sebab adanya lelaki senang communicate sikit dalam menguruskan hal-hal yang merumitkan. Hahahaha 😏

Hmmm, lagi apa yang Niera nak tulis ya. Tetiba rasa macam tak idea pula, mungkin dah lewat malam dan Niera pun dah banyak kali menguap. So kita direct teruslah ke agenda seterusnya. πŸ˜†πŸ˜


S P E C I A L  P O S T : 
_ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _   _ _  _

Dear classmates,
Thank you for 2 years and half,
We together in one class,
Enjoying our diploma,
To make success in our life.


Everyone has their missions and want complete it.
To make our parents proud and grateful.


Everyone has their own stories,
Up and downs,
We learned and teach each other,
From zero to hero knowledge.


Childhood Education that we make it decision to learn about,
Make we know that our nature birth until death.

Dear friends,
I hope you all,
Have a target and success in your life.
Even though we cannot,
Seeing everyday,
Just like before.
I just want you know,
I will miss our memories that we create together with,
Make our hearts became one family,
Thank you for everthings.
Saranghae πŸ’“



Thursday, August 02, 2018

SS : Your day : Happy Birthday Sufi [2018]

HAPPY BIRTHDAY !


2 Ogos, mana mungkin aku lupa. Tarikh yang sentiasa aku ingat sejak kami bertemu. Pertemuan yang Allah telah takdirkan serta telah gerakkan hati aku mengenalinya. Ya, 2011. Tahun pertama kami bertemu dan ketika itu aku tak tahu kenapa aku tertarik untuk kenal dia. Aku selalu pandang dia. Aku selalu lihat perangai kasar dia tapi apa yang aku nampak adalah perangai dia tu sebenarnya cute. HAHAHAHAHAHA. Serius cute tapi aku lagi suka tengok dia senyum lepastu sengih-sengih. Tapi akhirnya kantoi juga bila dia dapat tahu aku selalu tengok dia dari jauh πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Lagi, aku suka stalk pasal dia. Dulu masa zaman tak matang, Hahahaa. Banyak kali terasa hati sebab dia lebihkan adik-adik Silat dia tapi kan lepastu aku jadi macam terbiasa walaupun kadang tu ada terbit rasa cemburu cumanya hanya diamkan sahaja. Bila ingat balik macam kelakar . Tapi itulah kenangan yang akan tersimpan rapi dalam memori aku. Akak Sufi pun pernah cemburu juga dengan aku. Hahahaha. Bila aku rapat dengan Amin dan dia macam terbiar sepi. πŸ˜…

Aku banyak kenangan dengan dia tapi aku tak banyak gambar yang boleh dijadikan kenangan. Hanya kisah-kisah yang mewarnai kehidupan aku bila bersama dia. Serius, kalau boleh putarkan waktu. Aku nak apa yang aku nak bila bersama dia tercapai. Hahahahaha. Setiap memori yang kami lakukan bersama mesti kena ada video atau gambar. 

Sufinasuha binti Aminurrahman, suatu nama yang tak akan lupa walaupun dia dah berpunya kini dan walaupun kami dah jauh jarak berbatu sekalipun. Dia tetap kakak yang aku sayang dan InshaAllah sampai bila-bila sayang. Dan semestinya, masih ada lagi harapan aku yang tak tercapai untuk dia. Ya, masih ada walaupun nampak macam aku ni buat tak tahu je dengan dia. Hahahaha. 😜😜

Haaa lagi apa yang korang nak tahu 😹😹



Happy Birthday keding, Tak sangka kau dah makin tua πŸ˜† Tapi masih cute dan kadang-kadang aku tetap nampak jiwa kanak-kanak kau tu. Hahaha. Kak, aku tak tahu nak wish apa sebab sebelum-sebelum ini aku dah curhatkan everything. Aku cuma nak kau bahagia, nak lihat kau bahagia dan bahagia dan seterusnya bahagia. Dan walaupun apa jua ujian dan dugaan yang kau hadapi, aku nak kau ingat bahawa Allah sentiasa ada untuk kau. Aku? Aku tak ada selalu untuk kau. Sebab aku pun ada ujian dan dugaan aku sendiri walaupun macam mana pun kita renggang sekalipun aku nak kau tetap kuat. Kuat seperti pendekar. Kau kan pendekar bagi aku. Dan bila nak kahwin nanti janganlah lupa jemput. Aku cakap macam gini sebab takut kau lupa. πŸ˜› Lagi, terima kasih sebab sayang aku sampai sekarang walaupun aku tak hiraukan kau. Jahat gila aku kat kau. 😭😭😭😭 Jaga diri baik-baik tau. Jangan nakal-nakal. Janji dengan adik, akak tetap kuat seperti pendekar. Kalau jatuh bangkit dan jangan biar emosi menguasai diri akak. Adik tahu kau lebih bahagia sekarang walaupun tanpaku di sisimu kerana ada insan-insan yang akan bahagiakanmu. Sincerely, Mumun πŸ’“πŸ’–

Sunday, April 01, 2018

FAMILY FIGHTER


Family Fighter's 

Bingkisan coretan ini mengisahkan tentang kami. 
Kami hanya 8 orang sahaja laksana adik-beradik.
2 Jejaka Hensem dan 6 Gadis Manis.

Cerita kami tidaklah seindah cerita insan lain.
Kami adalah kami dengan perangai dan peribadi masing-masing.
Mereka yang sentiasa ada tatkala susah dan senang.
Menerima segala kelebihan dan kekurangan antara satu sama lain.

Sayang,
Mestilah sayang.
Dah namanya adik-beradik.
Gurau kasar mana pun tetap sayang. 

Kami masih melakarkan kenangan bersama,
Untuk sisa saki baki yang tinggal,
Selepas ini, Ada rezeki kami jumpa lagi.
Andai tiada, Moga mereka sentiasa dalam lindunganNya.


Buat rakan-rakan Family Fighter's :

Iqwal, Naim, Mas, Mai, Maik, Aliah dan Miza,
Ingin sekali aku luahkan perasaan sayang ini.
Ingin segala aku ungkapkan tetapi mungkin belum tiba masa yang sesuai. 

Walau di mana pun kalian, aku mohon jaga diri ya. 
Jikalau ada apa2 yang sulit dan perlukan kami,
Rojer dalam group.
Aku sayang korang semua.
Kita sahabat sampai Syurga okay :)

Andai ada antara kita yang tersungkur tersasar,
Bawa kembali menuju jalanNya.
Usah biarkan manusia berkata mengenai kita,
Biarkan. Kita saling jaga antara satu sama lain.
Moga ukhuwah kita selamanya. InshaAllah.









My housemate for 5 semester

Assalamualaikum. Niera kembali semula untuk menukilkan sebuah cerita mengenai zaman kolej Niera. Tapi, hari ini Niera nak cerita mengenai ...