Saturday, November 10, 2018

CLASSMATE DPAKK B KOHORT 2016/2017


Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ini Niera free, so lets reading my stories about my classmate in college πŸ˜‚❤ Okay, pertama kali Niera nak katakan batch Niera adalah batch yang kedua ambil kos ini dekat kolej. Kiranya sistem pun masih tak teratur sangat. MQA pun baru dapat half lulus. Doakan tau semoga result MQA kami lulus sepenuhnya dengan secepat yang mungkin😘 I nak graduate okay dengan segulung diploma dengan jayanya mengharungi onak dan duri sepanjang zaman dip ni. Mesti orang akan ingat 

 " Alahh.. kos DPAKK senang kacang je nak skor." 
" Setiap sem boleh dapat DEKAN."
 " Tak adalah susah mana kos ni, buat last minit keje pun boleh rilex lagi." 

Amboi, kemain kata macam gitu. Try amik dulu baru rasa apa yang kami rasa. Walaupun hanya cikgu sekolah taska or tadika. Tapi, kamilah permulaan kanak-kanak itu menuntut ilmu secara formal. Kalau salah acuan kami, maka kami menghasilkan anak-anak didik yang tidak mampu bersaing dengan anak didik yang lain. Tugas cikgu taska dan tadika ni pada dasarnya amat berat tapi nikmatnya dekat akhirat nanti. Kenapa aku katakan begitu, sebab cikgu taska dan tadika ni  mengajar anak murid yang tiada apa-apa ilmu, maksud aku dia bersih tapi kami yang corakkannya dengan penuh kesabaran. Mereka kenal ABC, 123, Bentuk, Warna dan sebagainya lagi. 

Oh ya, batch Niera ni adalah batch DPAKK pertama yang paling ramai masa sesi kemasukkan 1 2016/2017. Boleh penuh satu auditorium okay 😜 dan paling orang sekeliling rasa kami ni selalu buat masalah πŸ™€πŸ™€ Hahahaha. Sepanjang Niera dari Sem 1 sehingga Sem 5 ini, segala tugas bidang lain kami dah lakukan πŸ˜† Kami dah jadi seorang pendidik, pengasuh, editor, polis, guru muzik dan teater, arkitek, doktor, pakar pemakanan, ustazah ustaz, chef dan senang kata semua bidang tugas cita-cita kami bolot πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚  Kami belajar tentang akta keselamatan dan perlindungan kanak-kanak, pemakanan seimbang dan nutrisi yang dibenarkan untuk kanak-kanak dan bayi, tarian dan blablabla. Hahahaha. See.. Siapa kata kos kami ni mudah ABC je.

Setiap kos ni ada susah dan senangnya. Niera amik kos ni sebab kos ni luas bidang kerjanya. Niera  boleh jadi guru tadika or taska, guru tutor, pakar pemakanan, dan etc. Tapi kalau nak jadi pakar semua tu kenalah upgrade ilmu lagi okay. And one more things, Niera amik kos ni sebab nak bina taska or tadika Niera sendiri. InshaAllah. Doakan moga ianya termakbul. πŸ’–


Ha kalian nampakkan gambar-gambar itu semua, itulah classmate Niera dari Sem 1 sehinggalah Sem 5 ni. Ada yang berganti, adanya kekal. Tapi tetap kelas B πŸ’ž Kami harungi rintangan bersama-sama. Banyak jugalah kenangan pahit manis duka derita tragis dan bahagia telah terbina dengan 1001 cerita cinta dalam perjalinan persahabatan antara kami.  Adatlah kalau gaduh ke apa ke. Itu perkara normal dalam sesebuah masyarakat atau kumpulan kecil sekalipun. 

Kelas Niera ada 31 orang dengan minoriti seramai 4 Lelaki dan selebihnya perempuan. Dari sekolah tadika sampailah sekarang tak pernah lagilah merasa satu kelas semuanya girls. Huhuhu. Tapi, Niera lebih suka ada rakan sekelas lelaki sebab adanya lelaki senang communicate sikit dalam menguruskan hal-hal yang merumitkan. Hahahaha 😏

Hmmm, lagi apa yang Niera nak tulis ya. Tetiba rasa macam tak idea pula, mungkin dah lewat malam dan Niera pun dah banyak kali menguap. So kita direct teruslah ke agenda seterusnya. πŸ˜†πŸ˜


S P E C I A L  P O S T : 
_ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _   _ _  _

Dear classmates,
Thank you for 2 years and half,
We together in one class,
Enjoying our diploma,
To make success in our life.


Everyone has their missions and want complete it.
To make our parents proud and grateful.


Everyone has their own stories,
Up and downs,
We learned and teach each other,
From zero to hero knowledge.


Childhood Education that we make it decision to learn about,
Make we know that our nature birth until death.

Dear friends,
I hope you all,
Have a target and success in your life.
Even though we cannot,
Seeing everyday,
Just like before.
I just want you know,
I will miss our memories that we create together with,
Make our hearts became one family,
Thank you for everthings.
Saranghae πŸ’“



No comments:

Post a Comment

My housemate for 5 semester

Assalamualaikum. Niera kembali semula untuk menukilkan sebuah cerita mengenai zaman kolej Niera. Tapi, hari ini Niera nak cerita mengenai ...