Monday, November 12, 2018

Task : Menu Kids


Assalamualaikum dan selamat malam 💜
Okay malam ni Niera nak update mengenai aktiviti kelas memasak kami dalam menyiapkan tugasan menu makanan seimbang untuk kanak-kanak taska dan tadika. Senang ke susah? Kalau menurut pendapat kalian semua, hidangan yang sesuai untuk kanak-kanak apa? Kanak-kanak ini tak boleh makan ikut sembarang je okay. Ada had kuantiti dan apa jenis makanan yang dibenarkan. Tak silap aku ada lapan jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak

For sure, you all want know about that foods, right? So, let me tell you what kind of foods are not allow for kids. First, frozen food sebab makanan ini ada certain perisa dan kandungan yang kanak-kanak tak boleh makan secara berlebihan dan boleh menyebabkan obesiti. Makanan bertin, ianya boleh di makan tapi seeloknya kita buat sendirilah. Makanan ringan, makanan ini seharusnya kalian semua dah tahu kenapa tak digalakkan untuk kanak-kanak. Makanan segera, kandungan perisa tak sesuai untuk kanak-kanak. Produk Kaffein, if I not mistake, this product is not good for our healthy for kids. Hmm, I am stuck right now, what is another point about this type. Oh noooo. I'm forget 😪 I'm try harder to remember but still same. I just remember that only. 😫😭 Arghh. never mind, if I remember I will write a new update for you all. I hope I can remember okay 💞


Okay, this is our menu for my group. We cooked vegetable rice, chicken dates (Ayam masak kurma)😂 Sandwiches. Hmmm. Sorry I could not remember that name. Hahahaha but it still sandwiches. Ya, so delicious and very superb yummy 😋 and also Milo and watermelon jus without sugar. 😝


For Taska, my group decided to cook spaghetti bolognese and finger foods that we given named as "cekodok kentang" 😜 and orange jus. 

That all's, we prepared for our presentation and our comment very encouraging and we need to improve our skill and pro in all things in food kids to be a best chef for our students one fine day. Hahahaha 😹 

No comments:

Post a Comment

My housemate for 5 semester

Assalamualaikum. Niera kembali semula untuk menukilkan sebuah cerita mengenai zaman kolej Niera. Tapi, hari ini Niera nak cerita mengenai ...